Pierwsze ognisko wirusa H5N9 w hodowli drobiu w USA: analiza i implikacje

W styczniu 2025 roku w Stanach Zjednoczonych odnotowano pierwsze ognisko wysoce zjadliwej ptasiej grypy (HPAI) podtypu H5N9 w hodowli drobiu. Wirus ten został zidentyfikowany na fermie kaczek w hrabstwie Merced w Kalifornii, gdzie wcześniej występował bardziej powszechny szczep H5N1. W wyniku zakażenia wybito prawie 119 000 ptaków.
Wirus H5N9 jest rzadkim podtypem wirusa grypy ptaków, różniącym się od H5N1 obecnością genu N9. Ta różnica genetyczna może wpływać na zdolność wirusa do zakażania innych gatunków, w tym ludzi. Według National Institutes of Health (NIH), obecność genu N9 może umożliwiać infekcje u ludzi, jednak potencjał tego wirusa do wywołania pandemii nie jest jeszcze znany.
Od 2022 roku HPAI H5N1 rozprzestrzenił się na całym świecie, prowadząc do wybicia setek milionów ptaków i zakażenia wielu gatunków ssaków. W Stanach Zjednoczonych odnotowano 66 potwierdzonych przypadków zakażeń u ludzi w ciągu ostatniego roku, w tym jeden zgon w Luizjanie. Wirus H5N9 jest jednak znacznie rzadszy, a jego pojawienie się w Kalifornii stanowi pierwszy potwierdzony przypadek w kraju.
W odpowiedzi na wykrycie wirusa H5N9, Departament Rolnictwa USA (USDA) we współpracy z państwowymi służbami zdrowia zwierząt i dzikiej przyrody prowadzi kompleksowe badania epidemiologiczne oraz wzmożony nadzór. Celem jest zrozumienie źródła zakażenia, ocena ryzyka dalszego rozprzestrzeniania się oraz wdrożenie odpowiednich środków kontroli.
Centra Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) podkreślają, że osoby mające kontakt z zakażonymi ptakami są najbardziej narażone na infekcję. Obecnie nie wykryto istotnych zmian w wirusie ani jego szczepach, które sugerowałyby nadchodzącą pandemię. Niemniej jednak, ze względu na potencjalne ryzyko dla zdrowia publicznego, konieczne jest dalsze monitorowanie sytuacji oraz prowadzenie badań nad wirusem H5N9.
Pojawienie się wirusa H5N9 w hodowli drobiu w Stanach Zjednoczonych stanowi istotne wyzwanie dla zdrowia zwierząt i potencjalnie dla zdrowia publicznego. Wymaga to dalszych badań nad patogennością tego podtypu, jego zdolnością do transmisji międzygatunkowej oraz opracowania skutecznych strategii kontroli i prewencji.
Źródło: New York Post, The Guardian, Reuters, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), United States Department of Agriculture (USDA), National Institutes of Health (NIH)