Smakowe e-papierosy a zdrowie płuc: dlaczego dodatki smakowe mogą być niebezpieczne?
Nowe badania sugerują, że waporyzatory o smaku jagodowym mogą osłabiać naturalne mechanizmy obronne płuc, utrudniając organizmowi zwalczanie infekcji. W badaniu porównano wpływ e-papierosów smakowych z niesmakowymi. Chociaż wcześniejsze badania wykazały, że wszystkie formy wapowania mogą być szkodliwe, naukowcy podkreślają, że to badanie wzbogaca rosnącą bazę dowodów pokazujących, jak dodatki smakowe do płynów e-papierosów mogą zwiększać ryzyko zdrowotne.
Zainspirowana serią zgłoszonych przypadków uszkodzeń płuc u nastolatków w 2019 roku, adiunkt Ajitha Thanabalasuriar z Wydziału Farmakologii i Terapii Uniwersytetu McGill, we współpracy z Eriką Penz z Uniwersytetu Saskatchewan, wystawiła myszy na działanie pary e-papierosów przez kilka dni, wykorzystując technikę obrazowania na żywo, aby obserwować ich komórki odpornościowe w płucach w czasie rzeczywistym.
Badanie opublikowane w czasopiśmie PNAS wykazało, że specyficzne substancje chemiczne zawarte w e-papierosach o smaku jagodowym paraliżują komórki odpornościowe płuc odpowiedzialne za usuwanie szkodliwych cząsteczek, co czyni organizm bardziej podatnym na infekcje dróg oddechowych. E-papierosy bez smaku nie miały takiego efektu.
„Musimy ostrożnie podchodzić do rodzajów smaków dodawanych do tych produktów. Mogą one mieć szkodliwy wpływ. Myślę, że to jest główne przesłanie, szczególnie w przypadku produktów, które są bardzo kolorowe i przyciągające uwagę dzieci, co może być bardzo złym zjawiskiem dla przyszłych pokoleń” – powiedziała.
Jak zaznaczyła, konieczne są dalsze badania w celu zidentyfikowania konkretnych związków chemicznych w e-papierosach o smaku jagodowym, które upośledzają funkcje komórek odpornościowych, oraz aby potwierdzić, czy obserwowane efekty u myszy występują również u ludzi.
Pomimo spadającej liczby osób palących papierosy, według danych prowincjonalnych ponad jedna piąta młodych dorosłych w wieku 18–24 lat w Quebecu używa e-papierosów.
Badanie było finansowane przez Kanadyjski Instytut Badań nad Zdrowiem, McGill Interdisciplinary Initiative in Infection and Immunity oraz Kanadyjski Fundusz Badań Naukowych.
Źródło: Proceedings of the National Academy of Sciences, fot. McGill University