Nauka

Smakowe e-papierosy a zdrowie płuc: dlaczego dodatki smakowe mogą być niebezpieczne?

Ziyi Li, druga autorka (doktorantka, farmakologia i terapia, McGill, przeprowadziła eksperymenty in vitro); Ajitha Thanabalasuriar, starsza autorka (adiunkt, farmakologia i terapia, McGill, zaplanowała badanie i przygotowała manuskrypt); Amelia Kulle, pierwsza autorka (doktorantka, mikrobiologia i immunologia, McGill, przeprowadziła eksperymenty in vivo i pomogła napisać manuskrypt); Ashley Kwak, trzecia autorka (magister, mikrobiologia i immunologia, McGill, pomogła przeprowadzić proteomikę i badania infekcji in vivo). Ashley Kwak, trzecia autorka (magister mikrobiologii i immunologii, McGill, pomogła w przeprowadzeniu badań proteomicznych i infekcji in vivo) przygotowuje się do prac laboratoryjnych i eksperymentów, omawiając układ eksperymentalny w laboratorium Thanabalasuriara.

Nowe badania sugerują, że waporyzatory o smaku jagodowym mogą osłabiać naturalne mechanizmy obronne płuc, utrudniając organizmowi zwalczanie infekcji. W badaniu porównano wpływ e-papierosów smakowych z niesmakowymi. Chociaż wcześniejsze badania wykazały, że wszystkie formy wapowania mogą być szkodliwe, naukowcy podkreślają, że to badanie wzbogaca rosnącą bazę dowodów pokazujących, jak dodatki smakowe do płynów e-papierosów mogą zwiększać ryzyko zdrowotne.

Zainspirowana serią zgłoszonych przypadków uszkodzeń płuc u nastolatków w 2019 roku, adiunkt Ajitha Thanabalasuriar z Wydziału Farmakologii i Terapii Uniwersytetu McGill, we współpracy z Eriką Penz z Uniwersytetu Saskatchewan, wystawiła myszy na działanie pary e-papierosów przez kilka dni, wykorzystując technikę obrazowania na żywo, aby obserwować ich komórki odpornościowe w płucach w czasie rzeczywistym.

Badanie opublikowane w czasopiśmie PNAS wykazało, że specyficzne substancje chemiczne zawarte w e-papierosach o smaku jagodowym paraliżują komórki odpornościowe płuc odpowiedzialne za usuwanie szkodliwych cząsteczek, co czyni organizm bardziej podatnym na infekcje dróg oddechowych. E-papierosy bez smaku nie miały takiego efektu.

„Musimy ostrożnie podchodzić do rodzajów smaków dodawanych do tych produktów. Mogą one mieć szkodliwy wpływ. Myślę, że to jest główne przesłanie, szczególnie w przypadku produktów, które są bardzo kolorowe i przyciągające uwagę dzieci, co może być bardzo złym zjawiskiem dla przyszłych pokoleń” – powiedziała.

Jak zaznaczyła, konieczne są dalsze badania w celu zidentyfikowania konkretnych związków chemicznych w e-papierosach o smaku jagodowym, które upośledzają funkcje komórek odpornościowych, oraz aby potwierdzić, czy obserwowane efekty u myszy występują również u ludzi.

Pomimo spadającej liczby osób palących papierosy, według danych prowincjonalnych ponad jedna piąta młodych dorosłych w wieku 18–24 lat w Quebecu używa e-papierosów.

Badanie było finansowane przez Kanadyjski Instytut Badań nad Zdrowiem, McGill Interdisciplinary Initiative in Infection and Immunity oraz Kanadyjski Fundusz Badań Naukowych.

 

Źródło: Proceedings of the National Academy of Sciences, fot. McGill University

DOI 10.1073/pnas.2406294121 

Podobne artykuły

Back to top button